Název: Možnosti využití blockchain technologie v dopravní firmě
Poskytovatel: ADOSA, a.s.
Anotace: Blockchain a cestovní ruch mohou vytvořit mimořádně sehranou dvojici, neboť tato technologie může odvětví cestovního ruchu přinést větší bezpečnost a soukromí pro hlavní kritické body. Celý proces ohledně cestovního ruchu se musí spoléhat na různé organizace, které mezi sebou sdílejí všechny důležité informace. Cílem projektu je představit a navrhnout implementaci technologie Blockchain v konkrétní dopravní firmě.
Hlavní řešitel: Mgr. Tomáš Jeřábek, Ph.D., MBA
Spoluřešitelé: Ing. Zdeněk Konečný, Ph.D., Mgr. Pavel Urbiš
Termín: 12/2021-12/2022
Název: Návrh praktických marketingových opatření pro muzeum Internačního tábora Svatobořice-Mistřín
Poskytovatel: obec Svatobořice-Mistřín
Anotace: Cílem projektu bude ve spolupráci s obcí Svatobořice-Mistřín podílet se na postupném rozvoji trvale udržitelného cestovního ruchu v dané destinaci. Podkladem návrhové části budou data získaná z výzkumných marketingových analýz (PESTEL, 5F, 7C,SWOT). Výstupem projektu budou praktické návrhy na zvýšení atraktivnosti výše uvedené obce spolu s opatřeními, která povedou ke zvýšení návštěvnosti muzea Internačního tábora Svatobořice-Mistřín a jeho plné začleněním do cestovního ruchu, resp. neustálé zvyšování výše uvedeného muzea do povědomí turistů v rámci „Temného cestovního ruchu“. Výzkum primárně zkoumá, analyzuje a doporučuje základní prvky marketingového komunikačního mixu v rámci dané destinace, resp. dané kulturní památky.
Hlavní řešitel: Dr. Ing. Pavel Tvrzník
Spoluřešitelé: Ing. Zdeněk Málek, Ph.D, Mgr. Tomáš Jeřábek, Ph.D. MBA, Ing. Katarína Mrkvová, Ph.D., členové Kulturní a sociální komise obce Svatobořice-Mistřín
Termín: 12/2021-12/2022
Projekty v rámci VGA
Název: Vliv pandemie COVID-19 na ceny akcií v hotelnictví a turismu.
Anotace: COVID-19 výrazně ovlivnila světovou ekonomiku od počátku roku 2020. Slabá finanční výkonnost ekonomiky vyústila v medvědí akciový trh. Pro každou zemi je dobrý pocit na akciovém trhu klíčovým faktorem, který ukazuje potenciální výnos z kapitálového trhu v dané zemi. Cílem výzkumu je zkoumat firmy z odvětví cestovního ruchu (letecké společnosti, hotely a restaurace), které s největší pravděpodobností zaznamenaly významné negativní výnosy v důsledku pandemie. Naším důvodem pro výběr těchto firem je určit, jak investoři ocenili účinek pandemie na odvětví, která budou pravděpodobně vážně postižena.
Hlavní řešitel: Mgr. Tomáš Jeřábek, Ph.D.
Spoluřešitelé: Ing. Zdeněk Konečný, Ph.D., doc. Ing. Jana Štofilová, CSc.
Termín: 12/2021-12/2022
Název: Manažerské informační systémy a nové technologie
Anotace: Informační technologie byly v posledních dvou desetiletích rozpoznány jako nově vznikající technologie, které ovlivňují náš osobní, společenský a veřejný život. Díky tomu má tato technologie významný dopad na kvalitu života. Manažerský informační systém shromažďuje data z různých online systémů, a tak je analyzuje a dále o nich informuje, což pomáhá při rozhodování managementu. Tento výzkum primárně zkoumá a zdůrazňuje manažerský informační systém využívající technologii blockchain v podnicích hotelnictví a cestovního ruchu.
Hlavní řešitel: Mgr. Tomáš Jeřábek, Ph.D., MBA
Spoluřešitelé: Mgr. Pavel Urbiš, Ing. Zdeněk Konečný, Ph.D., Dr. Ing. Pavel Tvrzník
Termín: 12/2021-12/2022
Název projektu: Návrat polévky a její využití v současných trendech gastronomie.
Anotace: Polévky tvoří nedílnou součást tradičních kuchyní a současné trendy se k nim opětovně vrací i z pohledu jejich zajímavých výživových vlastností. Projekt se zaměří na historický vývoj přípravy polévek, postihne rovněž sortiment konzumaci polévek v jednotlivých regionech u nás a rovněž v národních gastronomiích. Budou vyhodnoceny výživové hodnoty vybraných druhů polévek připravovaných u nás i ve světě a jejich uplatnění v gastronomii z pohledu současných výživových doporučení.
Hlavní řešitelka: Ing. Pavla Burešová, Ph.D.,
Spoluřešitelé: prof. Ing. Květoslava Šustová, Ph.D., Ing. Helena Velichová, Ph.D., doc. Ing. Miroslav Fišera, Ph.D., prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc., Katedra gastronomie a hotelnictví, VŠOH Brno
Termín: 12/2021-12/2022
Název: Marketingový management nově vzniklé destinace cestovního ruchu.
Anotace: Cestovní ruch generuje velký počet pracovních příležitostí a tvoří nedílnou součást ekonomiky země. Význam tohoto odvětví je spojován především s jeho multiplikačním efektem, který pozitivně působí na velkou škálu dalších odvětví, a to jak přímo, tak nepřímo. Tím se podílí na rozvoji destinace. Jedná se o proces řízení, jehož základ tvoří komunikace, koordinace a kooperace v rámci celého regionu. Je nezbytné, aby se jednotlivé subjekty chovaly v rámci cestovního ruchu jako rovnocenní partneři než jako konkurence. Jen to může zajistit vytvoření ucelené nabídky produktu cestovního ruchu. Cílem výzkumu bude analyzovat celkový současný stav a na základě analýz navrhnout nový efektivní model marketingové a destinační komunikace nově vzniklé destinace.
Výzkum primárně zkoumá, analyzuje a doporučuje základní prvky komunikačního mixu v rámci destinačního managementu.
Hlavní řešitel: Dr. Ing. Pavel Tvrzník
Spoluřešitelé: Mgr. Tomáš Jeřábek, Ph.D., MBA, Ing. Zdeněk Málek, Ph.D., Ing. Katarína Mrkvová, PhD.
Termín: 12/2021-12/2022
Název projektu: Cloudová řešení vybraných podnikových procesů v dopravní firmě
Termín: 09/2020-06/2021
Poskytovatel: ADOSA, a.s.
Anotace projektu: Cloudové technologie mají potenciál ovlivňovat prakticky veškeré podnikové aktivity. Cílem projektu je pro vybrané podnikové procesy navrhnout efektivní cloudová řešení.
Hlavní řešitel: Mgr. Tomáš Jeřábek, Ph.D., MBA
Spoluřešitelé: Ing. Zdeněk Málek, Ph.D., Mgr. Pavel Urbiš
Název projektu: Podíl firmy ADOSA na dopravní obslužnosti města Brna
Termín: 09/2020-06/2021
Poskytovatel: ADOSA, a.s.
Anotace projektu:
Hlavní řešitel: Ing. Zdeněk Málek, Ph.D.
Projekty v rámci VGA
Název projektu: Využití smart technologií v hotelnictví a cestovním ruchu
Termín: 01/2021-12/2021
Anotace projektu: S blížícím se koncem roku 2019 měl cestovní ruch důvod k oslavám. Na základě údajů WTTC podpořilo toto odvětví v roce 2019 po celém světě 330 milionů pracovních míst, přičemž generovalo 10,3 procenta globálního HDP. UNWTO uvedla, že „v roce 2019 bylo zaznamenáno 1,5 miliardy mezinárodních turistů,“ což představuje roční nárůst o 4 procenta a desátý rok růstu. Podobný růst byl předpovídán pro rok 2020. Ovšem pandemie Covid-19 zasadila odvětví cestovního ruchu vážnou ránu. Výzkumný projekt se zabývá otázkou jaká je role smart technologií v obnově cestovního ruchu.
Hlavní řešitel: Mgr. Tomáš Jeřábek, Ph.D., MBA
Spoluřešitelé: Ing. Zdeněk Konečný, Ph.D., Mgr. Pavel Urbiš
Název projektu: Specifické formy cestovního ruchu (poutní cestovní ruch), jejich význam pro rozvoj dané oblasti
Termín: 01/2021-12/2021
Anotace projektu:
Hlavní řešitel: Dr. Ing. Pavel Tvrzník
Spoluřešitelé: doc. Ing. Darina Eliašová, PhD., Ing. Katarína Mrkvová, PhD.
Název projektu: Tradiční regionální pokrmy v současné gastronomii
Termín: 04/2020-06/2021
Anotace projektu:
Hlavní řešitel: prof. Ing. Květoslava Šustová, Ph.D.
Spoluřešitelé: Ing. Pavla Burešová, Ph.D.
Název projektu: Vinařský turismus v podoblasti Velkopavlovická
Termín: 04/2020-06/2021
Anotace projektu: Zmapovat vinařství a vinařské akce ve zkoumané podoblasti Velkopavlovické. Vyhodnotit výsledky analýz vztahující se k návštěvnosti vinařského regionu se zaměřením na vinařské akce s cílem návrhu řešení pro podporu vinařského turismu.
Hlavní řešitel: prof. Ing. Květoslava Šustová, Ph.D.
Spoluřešitelé: Ing. Pavla Burešová, Ph.D.
Název projektu: Bezpečnost v gastroturismu
Termín: 06/2020 – 12/2022
Anotace: Projekt Bezpečnost v gastroturismu reflektuje aktuální bezpečnostní situaci ve světě. Zaměřuje se na problematiku individuální bezpečnosti ve vztahu k turismu se zaměřením na jeho specifickou oblast – gastroturismus. Součástí individuální bezpečnosti je v daném kontextu i zajištění bezpečnosti potravin pro spotřebitele. Cílem projektu bude definovat rizikové oblasti gastroturismu z hlediska individuální bezpečnosti a na základě jejich identifikace pak vymezení možností jejich eliminace.
Hlavní řešitel: Ing. Eva Lukášková, Ph.D.
Spoluřešitelé: prof. Ing. Květoslava Šustová, CSc., Ing. Pavla Burešová, Ph.D.
Název projektu: Political Tourism Survey
Termín: 09/2019-11/2019
Poskytovatel: Department of Geography, University of Kentucky
Hlavní řešitel: prof. Stanley D. Brunn, Ph.D.
Spoluřešitel za VŠOH: Mgr. Tomáš Jeřábek, Ph.D., MBA
Název projektu: Komparace služeb v lázeňských subjektech ve Španělsku a na Slovensku
Termín: 04/2018-06/2020
Poskytovatel: Vysoká škola obchodní a hotelová, Universidad en Huelva, Ekonomická univerzita v Bratislavě
Anotace projektu: Nosnou linií projektu je v rámci současné spolupráce s Univerzitou v Huelva (Španělsko), vyprofilovat hlavní aspekty rozvoje slovenského a španělského lázeňství. Metodou komparace (se zaměřením na konkretizaci jednotlivých faktorů ovlivňujících vývoj lázeňských služeb), se poukáže na diferencovanost lázeňství obou států, případně na jejich společné rysy.
Hlavní řešitel: Ing. Katarína Mrkvová, PhD.
Spoluřešitelé: Dr. Javier García Delgado, doc. Ing. Darina Eliašová, PhD., Ing. Iveta Fodranová, PhD. (EU Bratislava)
Název projektu: Vliv vybraných ekonomických determinantů na poptávku po cestovním ruchu v Jihomoravském kraji
Termín: 05/2018-12/2019
Poskytovatel: Centrála cestovního ruchu Jižní Morava, z.s.p.o.
Anotace projektu: Poptávka po cestovním ruchu je jednou z nejvíce zkoumaných oblastí ekonomiky cestovního ruchu. Podnikatelské subjekty cestovního ruchu vytváří na různých manažerských úrovních mnohá rozhodnutí, jež jsou závislá na vývoji poptávky po cestovním ruchu. Z tohoto důvodu důležité určit, které faktory tuto poptávku ovlivňují. Výzkumný projekt se zaměřuje na hledání jak mikroekonomických, tak makroekonomických determinantů ovlivňujících poptávku po cestovním ruchu.
Hlavní řešitel: Mgr. Tomáš Jeřábek, Ph.D., MBA
Název projektu: Optimalizace činnosti firmy ADOSA, a.s. při řešení dopravní obslužnosti města Brna
Termín: 9/2017 – 12/2019
Poskytovatel: ADOSA, a.s.
Anotace projektu: Projekt analyzuje míru podílu firmy ADOSA, a.s. na dopravní obslužnosti města Brna, možnosti její optimalizace a rozšíření zapojení v dalších částech Jihomoravského kraje i mimo něj. Dílčími cíli jsou analýza vytíženosti dopravních prostředků, firmy, optimalizace dopravních tras a rozšíření dopravních služeb do dalších krajů ČR.
Hlavní řešitel: Ing. Zdeněk Málek, Ph.D.
Spoluřešitelé: Mgr. Tomáš Jeřábek, Ph.D., MBA
Název projektu: Vytvoření nových gastronomických produktů propojujících místní potravinové zdroje s pohostinskými sítěmi
Termín: 10/2018-10/2019
Poskytovatel: Penzion Nad stájí, Jakartovice
Anotace projektu: Zpracování návrhu nových gastronomických výrobků respektujících možnosti místních výrobců potravin respektujících tradice a současně stávající výživová doporučení tak a přispívající k rozšíření nabídky lokálních atraktivních potravinářských produktů.
Hlavní řešitel: prof. Ing. Květoslava Šustová, Ph.D.
Spoluřešitelé: prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrS., doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc., Ing. Pavla Burešová, Ph.D.
Název projektu: Technologické a zdravotní aspekty bioaktivních složek potravin
Termín: 10/2018-10/2019
Poskytovatel: Penzion Nad stájí, Jakartovice
Anotace projektu: Cílem grantového záměru je vyhotovení studie shrnující dosavadní poznatky o využívání biologicky aktivních látek v potravinářství, jejich vlivu na technologické a senzorické vlastnosti vybraných potravin a posouzení uplatnění tohoto typu potravin v gastronomii. U vybrané skupiny potravin obohacených o biologicky aktivní látky studovat ovlivnění technologických, senzorických a zdravotních parametrů dané potraviny.
Hlavní řešitel: prof. Ing. Květoslava Šustová, Ph.D.
Spoluřešitelé: Ing. Helena Velichová, Ph.D., Ing. Eva Lukášková, Ph.D., Dr. Ing. Pavel Tvrzník.
Název projektu: Možnosti využití vybraných prvků manažerských informačních systémů v dopravní firmě
Termín: 2/2015-6/2016
Poskytovatel: ADOSA, a.s.
Anotace projektu: Využívání informačních systémů v řízení je velmi rozšířené. Typické aplikace zahrnují jak modelování dopravy, analýzu havárií a plánování trasy a environmentální hodnocení silničních plánů, tak rovněž prvky CRM a business inteligence. Z pohledu nejen dopravní firmy jsou znalosti vycházející z těchto systémů stěžejní pro jakékoliv plánování, a tedy tvoří základ pro fungování firmy. Cílem projektu je navrhnout uplatnění a zavedení konkrétního prvků manažerského informačního systému ve společnosti ADOSA, a.s.
Hlavní řešitel: Mgr. Pavel Urbiš
Spoluřešitelé: Mgr. Tomáš Jeřábek, MBA
Výstupy: Výzkumná zpráva
Název projektu: Vliv mikro a makroekonomických faktorů na finanční výkonnost podniku
Termín: 06/2019-06/2020
Poskytovatel: Vysoká škola obchodní a hotelová v Brně
Anotace projektu: Jak mikroekonomické, tak makroekonomické faktory ovlivňují výkonnost podniku. Cílem výzkumného projektu je nalézt a klasifikovat vliv těchto faktorů na finanční výkonnost podniků v oblasti hotelnictví.
Hlavní řešitel: Mgr. Tomáš Jeřábek, Ph.D., MBA
Spoluřešitelé: prof. PhDr. Vladimír Šefčík, CSc., doc. Ing. Milan Palát, Ph.D., Ing. Zdeněk Konečný, Ph.D.
Název projektu: Podpora regionální kuchyně jako nehmotného kulturního dědictví v regionálním prostředí
Termín: 06/2019-06/2020
Poskytovatel: Vysoká škola obchodní a hotelová
Anotace projektu: Zmapování stávající situace v pohostinství zaměřeném na regionální kuchyni, propojení s kulturními památkami a se společenským životem ve venkovském prostoru, s tradičními slavnostmi spojenými s regionální gastronomií.
Hlavní řešitel: prof. Ing. Květoslava Šustová, Ph.D.
Spoluřešitelé: prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc., doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc., Ing. Pavla Burešová, Ph.D., Ing. Helena Velichová, Ph.D., Ing. Eva Lukášková, Ph.D.
Název projektu: Analýza poptávky cestovního ruchu v ČR
Termín: 06/2019-06/2020
Poskytovatel: Vysoká škola obchodní a hotelová v Brně
Anotace projektu: Cílem výzkumného projektu je za využití matematicko-statistického modelového aparátu analyzovat domácí a výjezdový cestovní ruch v České republice. Jako výstupy projektu jsou předpokládány články v recenzovaných časopisech a výstupy na vědeckých konferencích, případně odborných seminářích. Výsledky projektu budou využitelné v rámci destinačního marketingu a managementu.
Hlavní řešitel: Mgr. Tomáš Jeřábek, Ph.D., MBA
Spoluřešitelé: doc. Ing. Vratislav Kozák, Ph.D., doc. Ing. Jana Štofilová, CSc.
Název projektu: Vybrané marketingové aspekty v poutním cestovním ruchu
Termín: 06/2019-06/2020
Poskytovatel: Vysoká škola obchodní a hotelová v Brně
Anotace projektu: Cílem jsou marketingová doporučení pro rozvoj poutního cestovního ruchu, vybrané sakrální památky a poutní turistiky v ČR. Výstupem budou zpracované marketingové analýzy vybraných sakrálních památek. Z výsledků analýz budou navrženy konkrétní praktické závěry a doporučení, které povedou k zvýšenému zájmu o regionální cestovní ruch, zájmu o danou památku a pro celkový rozvoj poutního turismu v rámci ČR.
Hlavní řešitel: Dr. Ing. Pavel Tvrzník
Spoluřešitelé: Ing. Zdeněk Málek, Ph.D., Ing. Katrína Mrkvová, PhD., Doc. Ing. Darina Eliašová, PhD.
Název projektu: Analýza přístupů k řízení cestovního ruchu v České republice a na Slovensku po rozdělení České a Slovenské federativní republiky
Termín: 06/2019-06/2020
Poskytovatel: Vysoká škola obchodní a hotelová v Brně
Anotace projektu: Projekt se zabývá analýzou problematiky řízení cestovního ruchu po vzniku samostatné České a Slovenské republiky, její náplní, hlavními směry řízení problematiky, komparací metod a nástrojů používaných v Čechách a na Slovensku a dosaženými výsledky na základě statistických dat, výzkumů a provedených šetření.
Hlavní řešitel: Ing. Zdeněk Málek, Ph.D.
Spoluřešitelé: Ing. Anna Šenková, PhD. (Prešovská univerzita Prešov), Dr. Ing. Pavel Tvrzník, Mgr. Tomáš Jeřábek, Ph.D., MBA, Ing. Eva Lukášková, Ph.D.
Název projektu: Senzorické rozlišení potravin dvojí kvality v rámci EU
Termín: 04/2019-06/2020
Poskytovatel: Vysoká škola obchodní a hotelová
Anotace projektu: Výstupem by byly zpracované výsledky včetně statistického vyhodnocení senzorických rozdílů, které by pak mohly být prezentovány na národních a mezinárodních konferencích, případně zpracovány do článku v odborném časopise. Výsledky by mohly sloužit také v rámci poradenské činnosti SOS asociace.
Hlavní řešitel: doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.
Spoluřešitelé: prof. Ing. František Buňka, Ph.D. (UTB Zlín), prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc., doc. Ing. Jiří Mlček Ph.D. (UTB Zlín), Ing. Eva Lukášková, Ph.D., Ing. Helena Velichová, Ph.D.
Název projektu: Zajištění potravinové bezpečnosti čtyřčlenné domácnosti v případě krizové situace
Termín: 01/2019-09/2019
Poskytovatel: Vysoká škola obchodní a hotelová
Anotace projektu: Výzkum je zaměřen na možnosti zajištění soběstačnosti v domácnostech v případě vzniku mimořádné události, která naruší krátkodobě možnost plynulého zásobování potravinami. Dále se bude řešit varianta zajištění soběstačnosti pro případ, kdy je mimořádná událost spojena s blackoutem.
Hlavní řešitel: Ing. Eva Lukášková, Ph.D.
Název projektu: Komparace služeb v lázeňských subjektech ve Španělsku a na Slovensku
Termín: 04/2018-06/2020
Poskytovatel: Vysoká škola obchodní a hotelová, Universidad en Huelva, Ekonomická univerzita v Bratislavě
Anotace projektu: Nosnou linií projektu je v rámci současné spolupráce s Univerzitou v Huelva (Španělsko), vyprofilovat hlavní aspekty rozvoje slovenského a španělského lázeňství. Metodou komparace (se zaměřením na konkretizaci jednotlivých faktorů ovlivňujících vývoj lázeňských služeb), se poukáže na diferencovanost lázeňství obou států, případně na jejich společné rysy.
Hlavní řešitel: Ing. Katarína Mrkvová, PhD.
Spoluřešitelé: Dr. Javier García Delgado, doc. Ing. Darina Eliašová, PhD., Ing. Iveta Fodranová, PhD. (EU Bratislava)
Název projektu: Možnosti modelování poptávky po cestovním ruchu v rámci České republiky
Termín: 04/2018-06/2019
Poskytovatel: Vysoká škola obchodní a hotelová
Anotace projektu: Cílem výzkumného projektu je nalézt vhodné způsoby pro analýzu poptávky po cestovním ruchu v České republice. Hlavní zájem je směřován na poptávku ze strany zahraničních turistů přicházejících do ČR. Odborná literatura v tomto ohledu poskytuje několik přístupů standardně zaměřených na aplikaci základních ekonometrických modelů při analýze vztahů mezi poptávkou po cestovním ruchu a vybranými determinanty. Ovšem tyto práce zkoumají data ve formě časových řad, jež jsou prostřednictvím vhodných analýz schopny poskytnout velké množství výsledků, ale mnoho pozorování zůstane skryta – jako například komplikovanější prostorové závislosti. Řešením je použití tzv. panelových dat. Panelová data představují věcně-prostorová data, zjišťovaná opakovaně v rámci dvou či více časových období a právě zkoumání dlouhodobých vztahů v rámci panelových dat je hlavním záměrem tohoto projektu.
Hlavní řešitel: Mgr. Tomáš Jeřábek, Ph.D., MBA
Spoluřešitelé: prof. PhDr. Vladimír Šefčík, CSc., doc. Ing. Milan Palát, Ph.D., doc. Ing. Vratislav Kozák, Ph.D.
Výstupy: Článek v zahraničním recenzovaném časopise indexovaném ve WoS, Článek v recenzovaném časopise indexovaném ve Scopus, Články v ostatních recenzovaných časopisech, příspěvek ve sborníku ze zahraniční vědecké konference, příspěvky ve sborníku z tuzemských konferencí.
Název projektu: Environmentální bezpečnost a udržitelný rozvoj v oblasti hotelnictví v ČR
Termín: 04/2017-06/2019
Poskytovatel: Vysoká škola obchodní a hotelová, Univerzita Tomáš Bati ve Zlíně
Anotace projektu: V rámci projektu bude provedena studie hospodaření s odpadem s vybranými hotely. Studie je zaměřena na řešení otázek souvisejících s environmentální bezpečností a možnostmi udržitelného rozvoje v oblasti hotelnictví.
Hlavní řešitel: Ing. Eva Lukášková, Ph.D.
Spoluřešitelé: Ing. Zdeněk Málek, Ph.D., Ing. Jan Strohmandl, Ph.D.
Výstupy: Odborná kniha, článek v recenzovaném časopise, příspěvek na zahraniční vědecké konferenci s výstupem ve WoS a Scopus.
Název projektu: Komparace pivního turismu české a slovenské republiky
Termín: 04/2018-06/2019
Poskytovatel: Vysoká škola obchodní a hotelová
Anotace projektu: Cílem projektu je porovnat rozdíly mezi oběma republikami v komplexu pivního turismu. Z analýz typů produktů a aktivit pivního turismu v rámci vymezeného území ČR a SK vytvořit prakticky využitelné marketingové závěry a doporučení. Výstupy budou složit k prezentaci na národních a mezinárodních konferencích s cílem podpory a propagace pivního turismu.
Hlavní řešitel: Dr. Ing. Pavel Tvrzník
Spoluřešitelé: Ing. Zdeněk Málek, Ph.D., Mgr. Tomáš Jeřábek, Ph.D., MBA.
Výstupy: Článek v recenzovaném časopise, příspěvek na zahraniční vědecké konferenci s výstupem WoS a Scopus.
Název projektu: Nové možnosti přístupu k manažerskému rozhodování v rámci gastronomie, hotelnictví a cestovního ruchu
Termín: 4/2017 – 6/2018
Poskytovatel: Vysoká škola obchodní a hotelová
Anotace projektu: Rozhodování je nedílnou součástí moderního managementu. Rozhodování je v zásadě považováno za primární funkci managementu, která vstupuje prakticky do všech manažerských činností. Rozhodnutí může být definováno jako akční plán, který je záměrně vybrán ze souboru alternativ k dosažení organizačních nebo manažerských cílů. Díky stále rostoucím tlakům, a to za strany jak vnitřního, tak vnějšího prostředí, je v současné době nastavení rozhodovacích procesů velmi důležité. Cílem výzkumného projektu je v rámci vybraných typů rozhodovacích problémů z oblasti hotelnictví a cestovního ruchu, s použitím pokročilých statisticko-matematických metod nalézt vhodné přístupy pro jejich řešení.
Hlavní řešitel: Mgr. Tomáš Jeřábek, MBA
Spoluřešitelé: prof. PhDr. Vladimír Šefčík, CSc., doc. Ing. Jana Štofilová, CSc.
Výstupy: Článek v recenzovaném časopise, příspěvek ve sborníku ze zahraniční vědecké konference, příspěvky ve sborníku z tuzemských konferencí.
Název projektu: Kulinářský cestovní ruch
Termín: 4/2017 – 6/2018
Poskytovatel: Vysoká škola obchodní a hotelová
Anotace projektu: Projekt je zaměřen na vytvoření kolektivní monografie s teoretickým přístupem ke kulinářské turistice a plynule přechází do nabídky kulinářské turistiky ve vybraných moravských regionech. Vyčerpávajícím způsobem zpracovává postavení minipivovarů ve Zlínském kraji v rámci kulinářské turistiky.
Dále je monografie orientována na moravské regiony, kde je kulinářská turistika součásti kulturního dědictví a folklóru. Tradiční krajová jídla a nápoje musí být chápána jako součást této tradice, kterou může ochutnat turista, který si s sebou odveze zážitky a vzpomínky z regionu. Tyto významné moravské regiony – Slovácko, Valašsko, Haná jsou na tyto aspekty kulinářské turistiky a folklóru velmi bohaté.
Hlavní řešitel: doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.
Spoluřešitelé: doc. Ing. Vratislav Kozák, Ph.D., Ing. Eva Lukášková, Ph.D. Ing. Helena Velichová, Ph.D. Ing. Zdeněk Málek, Ph.D. prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc.
Výstupy: Odborná monografie, příspěvky ve sborníku ze zahraniční vědecké konference
Název projektu: Možnosti využití vybraných prvků manažerských informačních systémů v dopravní firmě
Termín: 2/2015-6/2016
Poskytovatel: ADOSA, a.s.
Anotace projektu: Využívání informačních systémů v řízení je velmi rozšířené. Typické aplikace zahrnují jak modelování dopravy, analýzu havárií a plánování trasy a environmentální hodnocení silničních plánů, tak rovněž prvky CRM a business inteligence. Z pohledu nejen dopravní firmy jsou znalosti vycházející z těchto systémů stěžejní pro jakékoliv plánování, a tedy tvoří základ pro fungování firmy. Cílem projektu je navrhnout uplatnění a zavedení konkrétního prvků manažerského informačního systému ve společnosti ADOSA, a.s.
Hlavní řešitel: Mgr. Pavel Urbiš
Spoluřešitelé: Mgr. Tomáš Jeřábek, MBA
Výstupy: Výzkumná zpráva
Název projektu: Vizualizace potravinové bezpečnosti jako prvku kritické infrastruktury ČR
Termín: 4/2015-6/2016
Poskytovatel: Vysoká škola obchodní a hotelová, Univerzita Tomáš Bati ve Zlíně
Anotace projektu (včetně publikačních výstupů): Vizualizace potravinové bezpečnosti je zaměřena na grafické znázornění potřeby jednotlivých druhů potravin pro obyvatele ČR s přihlédnutím k jejich fyziologické potřebě základních živin. Obyvatelstvo bylo rozděleno dle pohlaví a věku a byla stanovena energetická a nutriční hodnota stravy a ta promítnuta do konkrétních druhů potravin.
Hlavní řešitel: Ing. Eva Lukášková, Ph.D.
Spoluřešitelé: Ing. Zdeněk Málek, Ph.D., Ing. Helena Velichová, Ph.D., RNDr. Jakub Trojan, MSc., MBA
Výstupy: Soubor map potravinové bezpečnosti, příspěvek ve sborníku ze zahraniční vědecké konference, příspěvky ve sborníku z tuzemských konferencí.
Název projektu: Měření a řízení finančních rizik v oblasti hotelnictví a cestovního ruchu
Termín: 4/2016 – 6/2018
Poskytovatel: Vysoká škola obchodní a hotelová
Anotace projektu (včetně publikačních výstupů): Riziko lze definovat jako měřitelnou možnost výskytu určitého špatného výsledku a vzniká z důvodu nejistoty spojené s událostmi, které mohou způsobit ztrátu. Riziko je primárně zahrnuto do finančních transakcí, i když může nastat v důsledku jiných provozních událostí. V rámci projektu se zaměřujeme na měření a řízení tržních rizik v rámci realizace investičních příležitostí do různých typů finančních instrumentů.
Hlavní řešitel: Mgr. Tomáš Jeřábek, MBA
Spoluřešitelé: prof. PhDr. Vladimír Šefčík, CSc.
Výstupy: Články v recenzovaných časopisech, příspěvek ve sborníku ze zahraniční vědecké konference, příspěvky ve sborníku z tuzemských konferencí, kapitola v monografii.
Název projektu: Analýza makroekonomických aspektů finančních rizik v sektoru ubytování, stravování a cestovního ruchu
Termín: 4/2015 – 6/2016
Poskytovatel: Vysoká škola obchodní a hotelová
Anotace projektu: Cílem projektu je zkoumat dlouhodobé a krátkodobé kauzální vztahy v rámci tržního a úvěrového rizika. Tento přístup vyžaduje konstrukci makroekonomického modelu, jenž poskytne rámec pro posuzování kauzálních vztahů mezi použitými proměnnými. Korporátní sektor je uvažován ve formě dvou odvětví (dle členění CZ-NACE) zahrnujících sektor dopravy a skladování a dále činnosti spojené s ubytováním a stravováním.
Odpovědný řešitel: Mgr. Tomáš Jeřábek, MBA
Spoluřešitelé: prof. PhDr. Vladimír Šefčík, CSc. Ing. Marek Záboj, Ph.D. Ing. Šperková Radka, Ph.D.
Výstupy: Články v recenzovaných časopisech, příspěvek ve sborníku ze zahraniční vědecké konference, příspěvky ve sborníku z tuzemských konferencí.
Další projekty z minulých let lze nalézt zde